HAARLEMS
HUISPARFUM

 
 

‘Elke boom telt; Every tree counts’

Forêt Atelier werd uitgenodigd tot samenwerking door de Gemeente Haarlem en Spaarnelanden. Ter introductie van het nieuwe beleid om vanuit huis te recyclen, was de vraag om van de grote kerstboom het Haarlems Huisparfum te creëren.

De Nordmann Spar is in november van een kwekerij in België naar Haarlem getransporteerd. Na 28 jaar te zijn volgroeid tot een geurig exemplaar, was het tijd om de Grote Markt te sieren. Als start van de campagne ‘In Geuren en Kleuren’ is deze iconische boom ingezet om inzicht te geven hoe je van afval een nieuw product maakt; en om daarna terug te geven aan haar bewoners als een gift.

De boom is opgedeeld in meerdere elementen die op verschillende manieren zijn gebruikt als ingrediënten. De naalden, een bron van geurige oliën, zijn in het proces van stoomdestillatie verwerkt tot etherische olie en hydrolaat. De bast van de stam, rijk aan hars, is op alcohol gezet om een tinctuur te maken. Daarnaast is het hout van de stam verzaagd en zijn hiervan blokjes gemaakt, die de geur zullen opnemen en verspreiden.

Het resultaat: Één Haarlemse kerstboom (Abies Nordmannia) werd getransformeerd tot 750 geurblokjes en 5000 flesjes huisparfum.

 
 
 

Hoe kan je je eigen kerstboom upcyclen?

Wist je dat de spar een eetbare boomsoort is? Misschien niet heel lekker om op te kauwen, maar de naalden zijn heel geschikt om dranken mee te brouwen. Daarnaast kan je het aroma wat vrij komt bij het verbranden van de naalden goed inzetten om bijvoorbeeld vis, witvlees of groenten mee te roken.

Gebruik het liefst een boom met kluit, die gedurende de tijd in huis vers blijft door water te geven. Voor een simpel recept voor kerstboomsiroop, kan je de volgende stappen volgen.

Rits de naalden van de takken en hak ze grof. Plaats de naalden in een pan met dikke bodem en zet ze net onder met water. Voeg eventueel schil van limoen bij, en verwarm het geheel op 80°C voor een half uurtje. Laat afkoelen en giet door een koffiefilter. Gebruik voor 1 liter spar-thee 750 gram suiker en het sap van 3 limoenen. Verwarm tot de suiker is opgelost en schenk in schone glazen flessen. De siroop is zeker een maand houdbaar in de koelkast.